Daegu Gosan public library by Dia Studio

This is the competition proposal for Daegu Gosan public library by Dia Studio, based in Amsterdam, named ‘the Public Living Room’.

Images credit: Taller 301 | Methanoia

Daegu Gosan public library by Dia Studio (7)

The Public Living Room by Dia Architecture Studio stand out by the double-height spatial core within the building, “where all other peripheral functions are organized around and through it.”

The proposed design includes a reading room, a place to hold conferences or lectures, a casual cinema and theater space and more.

Daegu Gosan public library by Dia Studio (6)

Daegu Gosan public library by Dia Studio (5)

Daegu Gosan public library by Dia Studio (4)

Daegu Gosan public library by Dia Studio (3)

Daegu Gosan public library by Dia Studio (2)

Daegu Gosan public library by Dia Studio (1)

 

From Dia Architecture Studio:

The Public Living Room

The notion of the living room within any residential context is always related mainly to a private, familiar environment with the micro scale of the family members. It is a place for social, communal reunion, a gathering place, a place of belonging. This notion of such a private space is then extrapolated to a much larger scale: the scale of a public library.

We conceive the Public Living Room as a double-height spatial core within the building where all other peripheral functions are organized around and through it. In this way, the Public Living Room is a public arena, almost like an agora with flexible capabilities and performances.

From an informal reading room to a relaxing lounge area, a place to hold conferences, lectures, even Pecha Kuchas. From a casual cinema space to even a space where theatre performances or music events can take place. It is a public space that has the potential to be used in many different ways and configurations beyond the normal opening hours of any traditional library. The library is been activated 24/7 through a huge diversity of activities becoming a truly cultural, social event space.

via designboom

source  Dia Architecture Studio

- See also: